Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

s01e18 - Magic happens out of your comfort zone.




<<Επειδή τό αδοκίμαστο καί τό απ’αλλού φερμένο 

Δέν τ’αντέχουν οί άνθρωποι>>





Aλλαγές. Μικρές, μεγάλες και τεράστιες. Άλλες φλερτάρουν μαζί σου από καιρό και άλλες πέφτουν σαν τούβλο στο κεφάλι σου. Πάντα απρόσκλητες και  αγενείς εισβάλλουν στη ζωή σου χωρίς να χτυπήσουν την πόρτα.


Το wikipedia ορίζει την αλλαγή ώς τη διαδικασία κατά την οποία γίνεσαι διαφορετικός.
Εγώ την ορίζω ως τη διαδικασία κατά την οποία γίνεσαι ο ευατός σου!


Παράξενο όμως που κανείς δεν την επιζητεί…
Σαν να έχω την υποψία ότι ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη τάση να αποφεύγει τις αλλαγές από φόβο. Μας φοβίσει το αβέβαιο και το ασταθές και επιζητούμε μανιακά το "σιγουράκι", το δεδομένο, το σταθερό για να μας κάνει να νιώσουμε ασφάλεια. Η ζεστασιά της σιγουριάς μας ανακουφίζει και μας επιτρέπει να αφεθούμε χωρίς δισταγμούς. Τι απ'όσα έχουμε όμως είναι στ'αλήθεια μόνιμα? Οι φίλοι? Οι γνωστοί? Η δουλειά ή μήπως τα χρήματα. Sorry to break it to you, αλλά ούτε καν η οικογένεια δεν μένει πάντα ίδια. Μόνο ο εαυτός μας είναι πάντα εκεί. Η μεγαλύτερη ασφάλεια που μπορείς να καλλιεργήσεις λοιπόν είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τη ζωή όπως και αν έρθει. Μόνο έτσι η ανάγκη σου να ελέγχεις τα πράγματα θα μειωθεί και θα νιώσεις ασφαλής.


Άλλωστε πόσες ενδιαφέρουσες ιστορίες που θα διηγηθείς σε κάποιον ξεκινάνε με το "πήγαμε εκεί που πάμε πάντα, με αυτούς που πάμε πάντα και κάναμε αυτό που κάνουμε πάντα"?
Καμία.


Οι πιο ενδιαφέρουσες, αστείες και συγκινητικές ιστορίες που έχω ακούσει είναι οι ιστορίες αλλαγών. Και οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχω να πω εγώ, επίσης. Το λέω εγώ, το απόλυτο control freak, που έχω μάθει να διαλέγω την αλλαγή πριν με διαλέξει αυτή ( Εγώ και ο Chuck Norris ) But seriously now, όταν έρχεται μια αλλαγή στη ζωή μου που δεν την έχω προβλέψει νομίζω ότι μου έχει πέσει ένας πλανήτης στο κεφάλι. Λάθος, όχι ένας.. και οι 9! Αρνούμαι πεισματικά τις αλλαγές και στρουθοκαμηλίζω δίχως τέλος. Αντιδράω, κλαίω και χτυπιέμαι και στο τέλος? Πάντα μου βγαίνει σε καλό. (cliche coming) Everything will be ok in the end and if not , it's not the end.


Άλλαξα φίλους, έκανα καλύτερους. Άλλαξα δουλειά, βρήκα καλύτερη. Όταν άλλαξα κατεύθυνση σπουδών ήμουν πιο ευτυχισμένη. Όταν άλλαξα πόλη ένιωσα καινούρια.  Όσες φορές άλλαξα τον εαυτό μου, τον έκανα καλύτερο. Αλλά φυσικά αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνω μόνο εκ των υστέρων. Και τις ελάχιστες φορές που μια αλλαγή μου βγήκε σε "κακό", έγινα πιο πλούσια.. σε εμπειρία.


Είναι αυτό που λένε ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τη θέα της στεριάς για να ανακαλύψεις νέες θάλασσες. Δε γίνεται και να μένεις ίδιος και να αλλάζεις. You have to go all the way through! Δε θα αντισταθείς στην αλλαγή, θα σε νικήσει. Εγγυημένα. Στο πανεπιστήμιο αν ένα πράγμα έμαθα πάρα πολύ καλά είναι το οτι οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι αυτές που προσάρμόζονται το γρηγορότερο δυνατό στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Έτσι είμαστε και εμείς τα μικρά ανθρωπάκια, καθένας μας μια επιχείρηση με μέγιστο κέρδος την ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή. Όσο πιο σύντομα δεχτούμε την αλλαγή τόσο πιο σύντομα θα αποδειχθεί ωφέλιμη γιατί , δε μου το βγάζεις από το μυαλό, όλα σ'αυτό το σύμπαν συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Όλα τα κομμάτια του puzzle καταλήγουν να ενώνονται στο μυαλό μου στο τέλος κάθε επεισοδίου που ζω.


Ζω μια ζωή με συνεχείς αλλαγές. Δεν ξέρω πως είναι να είσαι αλλιώς. Σε λίγες μέρες θα αλλάξω σπίτι πάλι, σε ένα μήνα θα αλλάξω περιβάλλον και σε 4 μήνες θα ζω κάπου εντελώς καινούρια. Κάθε  αλλαγή είναι και μια εμπειρία και κάθε εμπειρία είναι άλλη μια ευκαιρία να γνωρίσεις τον εαυτό σου λίγο ακόμα.


Α, και κάτι ακόμα, εμπιστέψου με σε ένα πράγμα. Μην προσπαθήσεις ποτέ να αλλάξεις κάποιον άνθρωπο. Η αλλαγή πρέπει έρχεται από μόνη της. Είναι κάτι μαγικό. Δε την έφερε ποτέ κανείς. Όλοι θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο αλλά κανείς ποτέ δε θέλει να αλλάξει τον εαυτό του. Σκέψου μόνο πόσο δύσκολο είναι ν'αλλάξεις τον εαυτό σου για να καταλάβεις πόσο μηδαμινές είναι οι πιθανότητες ν'αλλάξεις τους άλλους.


Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να αρπαχτώ από κάτι για να το έχω για πάντα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που γραπώθηκα από ανθρώπους. 'Ομως ποτέ δε μου έμεινε κανείς για πάντα. Η αλλαγή είναι ότι πιο μόνιμο και σταθερό έχω γνωρίσει στη ζωή μου. οξύμωρο ε? και όμως τόσο ρεαλιστικό. Γι'αυτό αφού δε μπορείς να το αποφύγεις τουλάχιστον απόλαυσε το. Trust me in one thing, the most interesting things in your life happen out of your comfort zone! Enjoy ;)













xxx
S.

1 σχόλιο:

Αναγνώστες